Hero Image

Varför ska SpaceX skicka ut en bil i rymden?

SpaceX
Publicerad
2018-01-10
Uppdaterad
2018-03-15

Det amerikanska rymdföretaget SpaceX kommer snart genomföra sin första uppsändning av jätteraketen Falcon Heavy. Denna raket består av tre sammansatta Falcon 9-raketer. Falcon 9 har hittills varit företagets mest kraftfulla raket. Tanken är att Falcon Heavy ska kunna transportera riktigt tunga satelliter till omloppsbana, men den ska också kunna transportera saker ända till Mars.


Att testa en ny raket är farligt. Det är svårt att simulera exakt vad som kommer hända när de enorma motorerna sätts igång och raketen stiger mot rymden. Ganska ofta slutar premiärfärden med en explosion. Därför skickas det sällan upp värdefulla satelliter eller vetenskapliga experiment de första uppsändningarna. Istället packar man raketen full med dödvikt, vars enda uppgift är att vara just tung.


Men när SpaceX nu ska testa sin raket Falcon Heavy har företaget bestämt sig för att fästa en Tesla av modellen Roadster i raketens lastutrymme. Varför gör de så? Det enkla svaret är nog att de gör det för publiciteten. SpaceX grundades nämligen av Teslas VD Elon Musk.


I slutet av januari 2018 får vi reda på om Falcon Heavy lyckas lämna jorden utan att explodera.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen