Hero Image

Solen under 2017 – i 365 bilder

Vår sol under 2017 i 365 bilder.
ESA/Royal Observatory of Belgium
Vår sol under 2017 i 365 bilder.
Publicerad
2018-01-08
Uppdaterad
2018-03-15

Det här 365 bilderna visar solens aktivitet under 2017. Bilderna är tagna från Esas satellit Proba-2 som även lyckades fånga en bild på solförmörkelsen som ägde rum i augusti.


Tittar man noga på bilderna finns det några som sticker ut mer än andra. I slutet av april och början av maj kan du se att solen inte är centrerad i synfältet. Det är faktiskt avsiktligt för att kunna göra observationer av den utsträckta atmosfären.


2017 års höjdpunkt var nog den totala solförmörkelsen som kunna observeras från Oregon till South Carolina i USA den 21 augusti. Proba-2 passerade förmörkelsen flera gånger genom månens skugga och observerade tre partiella förmörkelser. Ett sådant ögonblick kan du se i montaget.


Ladda ner en detaljerad version av bilden här.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen