Hero Image

Allt fler sänder upp många satelliter på en och samma gång

Två CubeSats
Två CubeSats
Publicerad
2018-01-09
Uppdaterad
2018-03-15

Den 10 januari 2018 kommer den indiska rymdstyrelsen ISRO sända upp 31 satelliter på en och samma gång. För ungefär ett år sedan slog samma organisation världsrekord när de lyckades sända upp 104 satelliter under en och samma uppsändning.


Hur kan man lyckas med att skicka upp så många satelliter på en och samma gång? Svaret är: satelliterna är många, men små. Allt eftersom CubeSats blir enklare och billigare att bygga börjar fler och fler intressera sig för att sända upp satelliter i rymden. Det får plats väldigt många små CubeSats i en bärraket – problemen är bara hur man lyckas koppla fast dom under färden och hur man lyckas hålla isär dom när de ska spridas ut i rymden.


Läs mer om ISRO:s uppsändning.
Läs mer om svårigheterna med att sända upp många satelliter samtidigt på IEEE.


 

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen