Hero Image

Astronauter lär sig gå igen efter rymdresa

Den amerikanska astronauten Scott Kelly lär sig gå på nytt efter en lång vistelse i rymden.
Den amerikanska astronauten Scott Kelly lär sig gå på nytt efter en lång vistelse i rymden.
Publicerad
2017-11-08
Uppdaterad
2018-03-15

När man spenderat en längre tid i rymden påverkas kroppen ordentligt. Ibland måste astronauter bokstavligen lära sig att gå igen när de kommer tillbaka till jorden. Så var det åtminstone för Scott Kelly - den amerikanska astronauten som spenderade 340 dagar på Internationella rymdstationen mellan 2015 och 2016.


Se ett filmklipp från när Scott Kelly precis har landat och ska börja gå på fast mark igen.


Att kroppen reagerar så här beror på att balanssinnet får problem när man vant sig vid rymdens tyngdlöshet. Även vår svenske astronaut Christer Fuglesang hade problem att gå när han kom tillbaka till jorden efter sina rymdfärder. I webserien Universums mästare (Avsnitt 7: Att leva i rymden) berättar han hur det kändes och vad det beror på. (Spola fram till 5:55 minuter in i klippet.)
 Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen