Bloggen

De privata företagen är redo att besöka Mars

´
Publicerad
2017-10-02
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Förra veckan gick den stora rymdkonferensen International Astronautical Congress av stapeln i Australien. Under veckan presenterade två amerikanska företag sina planer på att skicka människor till planeten Mars.

Lockheed Martin visade skisser på Mars Base Camp (MBC). Tanken är att denna farkost ska kunna ta sex astronauter, förnödenheter och vetenskapliga instrument till Mars – och tillbaka. Själva Mars Base Camp kommer ligga i omloppsbana runt Mars, så när astronauterna ska besöka planeten måste de använda Mars Base Cape lander. Med den kan astronauterna stanna två veckor på Mars utan att återvända till Base Camp.




Lockheed Martins Mars Base Cape lander

Det amerikanska företaget SpaceX har också planer att skicka människor till Mars. Deras plan är att bygga en raket som de kallar BFR – ”Big F*cking Rocket”. Denna raket ska vara helt återanvändbar och ska förutom att kunna åka till Mars och månen även skicka förnödenheter till den internationella rymdstationen ISS och till och med fungera som ett snabbt sätt att flyga till olika platser på jorden. SpaceX säger sig vilja skicka BRF till Mars redan år 2022. Men då utan astronauter. De första astronauterna ska komma först två år senare. Du kan se hela SpaceX presentation här.




Om någon av dessa planer blir verklighet vet ingen ännu. Att utveckla och bygga dessa stora raketer är mycket dyrt, så de kommer med all sannolikhet behöva pengar från länder som USA och Ryssland.