Hero Image

Voyager 1 – 40 år i rymden

NASA/JPL
Publicerad
2017-09-05
Uppdaterad
2018-03-15

Den 5 september 1977 lyfte den obemannade rymdsonden Voyager 1 från jorden. Dess uppdrag? Att studera yttre rymden. Voyager 1 är det av människan skapade objekt som befinner sig längst bort från jorden. I augusti 2012 nådde Voyager 1 den yttre rymden.


Voyager 1 och dess tvillingfarkost Voyager 2 sändes båda upp i rymden med en ”gyllene skiva” med bilder och ljud från jorden. Om intelligens liv någon gång i framtiden skulle hitta Voyager-sonderna ville forskarna att de skulle få se och höra hur mänskligheten på jorden ser ut. På skivorna finns exempelvis bilder från jorden, massor av vetenskapliga upptäckter och ljudet av en skrikande bebis. Det fanns även med en kort hälsning på svenska.


Voyager 1:s första uppdrag var att flyga förbi och studera Jupiter. Den största vetenskapliga upptäckten var de aktiva vulkanerna på Jupiters måne Io. Detta var första gången som aktiva vulkaner upptäckts på en annan himlakropp än jorden.


På väg ut i yttre rymden flög Voyager 1 även förbi Saturnus och upptäckte att dess yttre atmosfär består av mycket mindre helium än Jupiters atmosfär. Voyager uppmätte också vindar på över 500 meter per sekund på planeten.


Nu befinner sig Voyager 1 långt ut i den yttre rymden. Om 300 år kommer den nå Oorts kometmoln  och det kommer ta 30 000 år för Voyager 1 att åka förbi det. Voyager 1 är inte på väg mot någon speciell stjärna, utan färdas rakt ut i det okända. Nasa tror att sondens batteri kommer hålla till år 2025.


 
 Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen