Hero Image

Vad sägs om att göra praktik på Nasa?

Publicerad
2017-09-11
Uppdaterad
2018-03-15

Varje år får svenska studenter möjlighet att delta i Nasa International Internship Program via den svenska myndigheten Rymdstyrelsen. Praktikplatserna för våren 2018 går nu att söka. Men hur är det egentligen att praktisera på Nasa? Vi frågade de fyra studenter som valdes ut förra året:


- Nasa International Internship Program eller det så kallade Nasa I2 programmet är en upplevelse och möjlighet som kommer bli svår att toppa. Jag har getts möjlighet att träffa personer jag aldrig haft chansen att träffa under vanliga omständigheter. Lägg till att projektet jag jobbade med var otroligt intressant och mina kunskaper har ökat rejält. Så detta är kort sagt något jag varmt rekommenderar fler att göra, säger Hampus König.


Hampus König är en av fyra svenska studenter som gjorde praktik under våren 2017. Han hade sällskap av Marcus Johansson, Desirée Brundin och Kasper Janehag.


Desirée Brundin som läser vid KTH i Stockholm berättar att hennes praktik på Nasa Ames till största delen handlade om vindtunneltester. - Jag kombinerade min praktik med mitt examensarbete för KTH och kunde på så sätt spendera en majoritet av tiden med att jobba på ett och samma projekt, säger hon. Även Marcus Johanssons gjorde sitt examensarbete i samband med praktiken. Hans arbete bestod bland annat av experimentella vindtunneltester med syfte att efterlikna förhållandena på Mars och sedan utvärdera den aerodynamiska prestandan av rotor-konfigurationen.

 
Även om arbetet på de olika avdelningarna var huvudsysslan fick de bland annat möjlighet att vara med och representera Nasa Ames på LA County Airshow en hel helg. -Vi fick privilegiet att representera vår avdelning i Nasas tält bredvid Lockheed Martin. Det var storslaget! Showen var en dröm för en flygintresserad som mig med möjlighet att skåda allt från Boeing C-17 till Lockheed Martin F35 på nära håll, berättar Kasper Janehag.


- Vi som var internationella praktikanter fick dessutom chansen att åka till Nasa Jet Propulsion Laboratory i Pasadena utanför Los Angeles. Om du inte riktigt vet vad det är så kan jag bara säga att det är det coolaste Nasa-centret som finns, det är där de bygger alla raketer och har de coolaste projekten. Det var verkligen en dröm som gick i upplevelse att få åka dit, säger Desirée Brundin.


Alla ansökningar för att delta i Nasa International Internship Program går via Rymdstyrelsen. Inför varje vårtermin väljs två till tre studenter ut där Rymdstyrelsen står för kostnaden för själva praktikplatsen (tuition) samt ersättning för rese- och visumkostnader. Studenten betalar själv övriga kostnader som mat och logi. Terminen är ca 16 veckor lång och nästa praktikperiod är våren 2018. Sista ansökningsdag är 30 september 2017. All information om hur du ansöker finns på Rymdstyrelsens hemsida.  


Om du får möjlighet att delta i Nasa International Internship Program sänder Hampus König med ett sista tips. - Rundvandring? Gå den! Presentation? Lyssna på den! Roadtrip? Åk den! Var med på allt som erbjuds. Det är inte bara en möjlighet med praktikplatsen, det är också en riktigt bra upplevelse med allt runtomkring.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen