Hero Image

Solstorm slog ut GPS-signalen på jorden

Patricia Jekki
Publicerad
2017-09-12
Uppdaterad
2018-03-15

Den 6 september slogs GPS-signalen ut temporärt på jorden - och det var solens fel. Det var en så kallad solstorm som låg bakom problemen. En solstorm uppstår när det sker en explosion på solens yta. Laddade partiklar kastas då mot jorden och kan störa känslig teknik som radarsystem och GPS-signaler. Det finns till och med forskning som visar att valar kan stranda på grund av solstormar.


Det finns dock en positiv effekt av solstormar - i alla fall om man bor i norra eller södra delarna av jorden. Solstormar ger nämligen upphov till starka norrsken vid jordens poler.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen