Bloggen

Cassini inspirerar framtidens rymdutforskning

Ubåt som ska utforska havsdjupen på månen Titan.
NASA/NIAC
´
Publicerad
2017-09-15
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Cassini-Huygens har sedan 2004 cirkulerat runt Saturnus och har under sina tretton år i omloppsbana runt planeten skickat mängder med data och bilder till jorden. När Cassini åkte mellan Saturnus ringar var det allra första gången man fick mätningar från en gasjättes atmosfär. Genom Cassini har vi fått fram enastående forskningsresultat. Rymdsonden är en av mänsklighetens allra yttersta utposter. Det är en otrolig mission som gått som en klocka från början till slut.

Under sitt uppdrag har Cassini bland annat upptäckt månar runt gasplaneten som man tidigare inte sett från jorden och möjliggjort forskningsarbete kring den sexkantiga storm som likt en gigantisk mutter täcker Saturnus nordpol. Här kan du läsa mer om Cassinis upptäckter och när landaren Huygens lyckades landa på månen Titan.

Flera rymdmissioner har inspirerats av Cassini
Efter Cassinis banbrytande upptäckter finns det nu flera kommande rymdmissioner som följer i Cassinis spår.

Bland annat ska man åka tillbaka till Saturnus måne Titan för att studera den närmare. Titan är unik i det avseendet att det är den enda himlakroppen i det yttre solsystemet med flytande sjöar och hav på ytan. Nasa har därför planer på att släppa ner en ubåt i Titans största hav Kraken Mare för att utforska vad som finns under ytan.

En annan framtida mission som inspirerats av Cassini är JUICE, JUpiter ICy moons Explorer. JUICE-missionen triggades av Cassinis upptäckt av stora vattenplymer som sprutar ut från Saturnus måne Enceladus. Magnetometern på Cassini visade att något på Enceladus inte var som förväntat. Man såg stora utblåsningar av vatten på planetens sydpol. Man beslutade då att låta Cassini flyga igenom plymen ett 20-tal gånger för att studera den närmare. Då upptäckte man bland annat en del organiska ämnen i det vatten som sprutade ut.