Hero Image

Vad är en rymdpromenad?

Christer Fuglesang på rymdpromenad
NASA
Christer Fuglesang på rymdpromenad
Publicerad
2017-05-15
Uppdaterad
2018-03-15

Rymdpromenad kallas allt som en astronaut gör utanför sin rymdfarkost. Under rymdpromenader gör astronauterna sådan som inte går att göra inuti rymdfarkosten. Saker på farkosten flyttas, lagas och testas. Dessutom måste astronauterna göra detta i sina stora och svårmanövrerade rymddräkter.


Ordet promenad gör att aktiviteten låter som något enkelt och härligt – men att göra en rymdpromenad är faktiskt mycket farligt och ansträngande. Den första rymdpromenaden genomfördes av den sovjetiske kosmonauten Aleksej Leonov den 8 mars 1965. Leonovs rymdpromenad varade i 12 minuter. Dramatik uppstod då Leonov skulle återvända in i rymdfarkosten. Eftersom hans dräkt hade utvidgat sig mer än beräknat i rymdens vakuum kunde han först inte ta sig in i luftslussen. Efter ett antal försök lyckades dock Leonov genom att sänka lufttrycket i dräkten till en farligt låga nivå för att dräkten skulle krympa till sin normala storlek. Han lyckades då tränga sig in genom öppningen.


Den första kvinnan som genomförde en rymdpromenad var den sovjetiske kosmonauten Svetlana Savitskaya. Det dröjde ända till år 1984 innan Savitskaya gjorde sin rymdpromenad, som varade i tre timmar och 35 minuter.200 rymdpromenader utanför den internationella rymdstationen ISS
Den 12 maj genomfördes den 200:e rymdpromenaden utanför ISS. Astronauter har nu spenderat över 1 200 timmar utanför stationen.
 


Christers rymdpromenad
Den svenske astronauten Christer Fuglesang var den första personen från ett annat land än USA eller Ryssland att genomföra fler än tre rymdpromenader. Här kan du se en video från en av Christers rymdpromenader:


 
 Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen