Världens största låtsassol invigd i Tyskland hero

Världens största låtsassol invigd i Tyskland

Världens största låtsassol invigd i Tyskland
Markus Hauschild
Publicerad
2017-04-07
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

I slutet av mars i år blev det plötsligt mycket ljusare i den tyska staden Jülich. Då invigdes nämligen världens största artificiella sol hos Tysklands myndighet för rymdfart.

Låtsassolen består av 149 stycken xenonlampor. Är det mycket, tänker du? Ja, i en stor biosalong drivs projektorn av en enda xenonlampa. Alla de 149 lamporna i den artificiella solen kan man sedan rikta till en enda punkt – vilket gör att objektet man ska testa utsätts för enorma mängder ljus och värme. Temperaturen vid punkten kan uppnå 3000 grader Celsius. Forskare kan använda dessa extrema temperaturer för att tillverka bränsle.

Det man framför allt är intresserad av är att skapa väte – ett ämne som man tror mycket på som framtidens bränsle. Fördelen med väte är att det förbränns utan att skapa koldioxid. Nackdelen är att det krävs enorma mängder energi för att uppnå denna process.

Läs mer på DLR:s sajt.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen