Rymdkanalens filmtips - Dolda Tillgångar hero

Rymdkanalens filmtips - Dolda Tillgångar

Dolda Tillgångar
Publicerad
2017-04-28
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Dramafilmen Dolda Tillgångar, Hidden Figures, är verklighetsbaserad och byggd på boken med samma namn. Filmen hade premiär under 2016 och blev Oscarsnominerad i tre kategorier. Huvudkaraktären är inspirerad av den historiska förebilden Katharine Johnson som 2015 tilldelades Presidential Medal of Freedom av Barack Obama.

Filmen utspelar sig 1962 när Sovjetunionen håller på att vinna den stora rymdkapplöpningen mot USA. Nasa arbetar hårt och lyckas skicka upp den amerikanske astronauten John Glenn i rymden.  Tre svarta kvinnor Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson arbetar som matematiker på Nasa och visar sig ha en nyckelroll i arbetet. Katherine förflyttas under filmens gång från den segregerade avdelningen för svarta kvinnor till att bistå med kontrollräkning i den innersta forskningskretsen på Nasa.

Dolda tillgångar har många lager. Filmen handlar både om starten av det amerikanska rymdprogrammet och Nasas intensiva tävlande om erövringen av rymden mot Sovjetunionen, såväl som om medborgarrättskämpen för de svarta i USA.

En perfekt fredagsfilm tycker vi på Rymdkanalen!

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen