TRAPPIST-1: ett solsystem med sju jordliknande planeter hero

TRAPPIST-1: ett solsystem med sju jordliknande planeter

Publicerad
2017-02-23
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Med hjälp av Spitzer Space Telescope har Nasa lyckats hitta ett solsystem med sju planeter som är ungefär lika stora som jorden. Tre av dessa planeter befinner sig i den beboeliga zonen. Att befinna sig i den beboeliga zonen betyder att de ligger lagom långt bort från sin stjärna för att vatten ska kunna finnas i flytande form. Vatten är en förutsättning för att liv ska kunna bildas. Aldrig tidigare har forskare hittat ett solsystem med så många planeter som ligger i den beboeliga zonen runt en och samma stjärna. Planeterna kretsar kring en mycket kall stjärna, en så kallad Ultra-cool dwarf.

TRAPPIST-1 ligger 40 ljusår från jorden. Det är 235 000 miljarder kilometer. Med dagens teknik är det omöjligt för människor att besöka solsystemet. Men med hjälp av det kommande superteleskopet James Webb Space Telescope kommer forskare kunna studera planeterna på helt nya sätt. Man hoppas till exempel kunna ta reda på om det finns vatten, metan, syre eller ozon på planeterna.

Vi kommer nog höra mycket om TRAPPIST-1 de kommande åren.

Läs mer på Nasas sajt.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen