Utställning om den svenska kameran som var först på månen hero

Utställning om den svenska kameran som var först på månen

Utställning om den svenska kameran som var först på månen
NASA
Publicerad
2017-01-19
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Den 20 juli 1969 blev Neil Armstrong första människan att sätta sin fot på månen. Med sig hade han en kamera som heter Hasselblad - en kamera som faktiskt är utvecklad och byggd i Sverige!

"I början av 1960-talet använde sig NASA (National Aeronautics and Space Administration) av Hasselbladkameran för att dokumentera rymdresorna. Astronauten Walter Schirra introducerade Hasselblad 500C för NASA redan 1962. Ett officiellt samarbete mellan NASA och Hasselblad påbörjades runt 1965 då företaget tog fram en skräddarsydd kamera för rymdfärderna och månlandningen 1969. Samarbetet varade fram till 2003." skriver Hasselblad på sin sajt.

För att uppmärksamma detta svenska arv på månen har Hasselblad center i Göteborg öppnat en permanent utställning helt dedikerad till månlandningen och de bilder som togs under månfärden. Du hittar Hasselblad center vid Götaplatsen, mitt i Göteborg.

Läs mer på Hasselblad centers sajt.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen