Hero Image

Detta ska Nasa göra 2017

NASA/Bill Ingalls
Publicerad
2017-01-06
Uppdaterad
2018-03-15

2017 ser ut att bli ett fullspäckat år för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. I en post på deras Tumblr-blogg har de nu listat de saker som de kommer jobba extra mycket med under året. Här är fem av de häftigaste sakerna:


1. Bygga klart James Webb Space-teleskopet
Vi på Rymdkanalen har skrivit mycket om James Webb Space Telescope de senaste åren. Teleskopet, som kommer bli en efterträdare till Hubbletekeskopet, ska sändas upp i rymden 2018. Så, nu är det mycket som ska hinnas göras klart.


2. Rymdsonden Cassinis "stora final"
Under 12 år har rymdsonden Cassini studerat planeten Saturnus och det är nu dags att säga farväl. Men först ska sonden göra mycket avancerade förbiflygningar kring planeten och förhoppningsvis leverera de mest högupplösta bilderna av Saturnus som någonsin tagits. Läs alla Rymdkanalens poster om Cassini här.


3. Privata företag levererar mer och mer till rymdstationen ISS
De amerikanska företagen SpaceX och Orbital ATK kommer från och med 2017 leverera massor av förnödenheter till rymdstationen ISS. Allt eftersom fler företag ger sig in i rymdbranschen pressas priserna.


4. Nya instrument ska bevaka hur jorden mår
Under 2017 kommer Nasa skicka upp två jordobservastionsinstrument till rymdstationen ISS; ett instrument ska övervaka ozonlagret och det andra ska studera blixtnedslag på jorden och mellan moln.


5. Astronauter börjar träna för rymdturism
Fler och fler företag vill börja ta vanliga människor till rymden. Under 2017 kommer en ny uppsändningsplats bli klar på Kennedy Space Center i Florida som ska kunna sända upp Boings rymdfarkost CST-100 Starliner. SpaceX har också tagit över en gammal uppsändningsplats och utrustat den med ny teknik för framtiden.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen