Satelliter ska upptäcka drönare och guida cyklister hero

Satelliter ska upptäcka drönare och guida cyklister

Drönaren OnyxStar
Wikipedia/ZullyC3P-OnyxStar
Publicerad
2016-11-08
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Varje år arrangeras tävlingen European Satellite Navigation Comeptition. Den går ut på att lyfta fram nya produkter och tjänster som använder sig av satellitnavigation för att underlätta vardagen på jorden. I år blev ett space-age system som kan upptäcka drönare den stora vinnaren, men även en ringklocka som kan guida cyklister fick ta del av stjärnglansen.

Drönare har varit en flygande hit under 2016 men de svävande ”mackapärerna” har medfört en del säkerhetsproblem. I München var en drönare nära att kollidera med ett flygplan. Carmine Clemente har tillsammans med sina kollegor på Strathclyde Universitet i Glasgow utvecklat ett satellitbaserat system som ska hjälpa till att hålla drönarna i schack. Genom att använda sensorer över fixerade områden kan mätningar göras för att se hur drönare påverkar GPS-signaler och kartlägga risken för kollision med flygplan genom att upptäcka och spåra drönarna. Tack vare avancerad teknik och en genomförbarhetsstudie tror Clemente och hans team att produkten kommer att finns på marknaden redan inom två år.

Att ta sig fram på cykel i stadstrafiken är inte det lättaste. Tävlingens andra stora vinnare är Blubel, en ringklocka som med hjälp av ljus och ljud kan guida cyklister. Cykelklockan stöds av en smartphone app som gör att Bluebel registrerar den snabbaste och säkraste vägen till slutdestinationen. Medan ringklockan visar vägen kan cyklisten nå sitt mål med båda händerna på styret. Det går även att tipsa andra cyklister om trafikhinder eller ställa in sin favoritrutt. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen