Hero Image

Nya bevis för vattenånga på månen Europa

NASA
Publicerad
2016-09-27
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nasa har hittat ytterligare bevis för att Jupiters isiga måne Europa kan innehålla flytande vatten under dess tjocka istäcke. Forskarna har sett vattenånga skjuta upp flera kilometer upp i luften. Varför är detta så häftigt då? Jo, av två anledningar:

1. Vatten behövs för att liv ska uppstå. Trots att det inte finns några tecken på att det finns liv på Jupiters måne Europa så gör upptäckten denna måne till ett intressant studieobjekt när vi försöker hitta liv i universum.

2. Man kan studera vattnet under isen genom att åka igenom vattenångan med en farkost. Jupiters istäcke är väldigt tjockt och det skulle krävas mycket tung och avancerad utrustning för att borra sig igenom isen. Genom att flyga igenom vattenångan kan man på ett enklare sätt studera vad som finns i Europas vatten.

Läs mer om upptäckten hos Nasa.

Esa håller på utveckla och bygga rymdfarkosten Juice som kommer att studera några av Jupiters isiga månar, bland annat Europa. Här kan du se allt vårt material om Juice.


Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen