Hero Image

Titta upp! Extra mycket meteorer 10-13 augusti

Unsplash
Publicerad
2016-08-09
Uppdaterad
2018-03-15

En gång per år kolliderar meteorsvärmen Perseiderna med jordens atmosfär. Meteorsvärm låter kanske dramatiskt, men faktum är att det bara handlar om små stenar som är stora som sandkorn. När de åker in i jordens atmosfär brinner de upp och det är då vi kan se streck på himlen. Detta meteorregn inträffar när jordens bana sammanträffar med den som kometen Swift-Tuttle har. I kometens bana finns de små stenpartiklarna.


Om du vill titta på meteorerna ska du bege dig till en mörk plats utanför städerna. Du behöver inget redskap. Om det är en klar kväll kan du se ett eller två stjärnfall i minuten. Den 12 augusti 2016 kommer meteorregnet vara som störst.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen