Hero Image

Små rymdexperter på Orrparkens förskola

Förskollärare Agneta Strandqvist håller i morgonens samling.
Rymdkanalen.
Förskollärare Agneta Strandqvist håller i morgonens samling.
Publicerad
2016-04-15
Uppdaterad
2018-03-15

Rymdkanalen har besökt framtidens rymdexperter. I Uppsala finns Orrparkens förskola som målmedvetet fokuserar på naturvetenskap i sitt lärande genom att utforska barns relationer till naturvetenskapliga fenomen. Vi frågade deras små experter om rymden och fick väldigt kloka svar!


På förskolan Orrparken inleds varje läsår med att bestämma ett gemensamt område inom naturvetenskap som verksamheten ska arbeta kring. När vi besökte dem var projektet rymden, ett projekt barnen själva lekt fram. Det har nu inspirerat både barn och pedagoger och även spridit stor nyfikenhet till förskolans andra barngrupper.


På förskolan har de utformat ett eget rymdlaboratorium där de utforskar skillnaderna mellan att vara i rymden och att vara på jorden. Barngruppen har tillsammans lärt sig om rymdens olika delar. Bland annat om planeterna i vårt solsystem, ritat egna planeter, diskuterat hur man tar sig till rymden men framför allt byggt en egen rymdraket. Det viktigaste då var att den hade 16 fönster så att alla barn skulle kunna titta ut. Barnen kom även på att de behövde ett kontrollrum, för hur skull de annars få iväg raketen?


Efter besöket har vi gjort två filmer där barnen delar med sig av sina tankar om rymden. I första avsnittet av Små rymdexperter berättar ställde vi frågan: Vad är rymden?På måndag kommer andra avsnittet av Små rymdexperter berättar, missa inte det!


 

 
Bild: Barnen kan mycket om vårt solsystem som här visas upp i form av bollar i olika storlek och färg. Från vänster: Lucas, Oliver, Anton, Jacob, barnskötare Leyla Afif, Alexander och Ludvig.


 

 
Bild: Ludvig visar oss den raket barnen byggt tillsammans. Till den finns även ett fullt utrustat kontrollrum därifrån raketen kan skjutas upp.


 

 
Bild: Fanny och Lucas lägger det populära pusslet med vårt solsystem som motiv.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen