Lyckad landning av raket - en milstolpe för framtida rymdresor hero

Lyckad landning av raket - en milstolpe för framtida rymdresor

Både SpaceX och Blue Origins har nu lyckats landa raketer för kommersiella flygningar i upprätt position.
SpaceX
Publicerad
2016-04-11
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nu går det snabbt i rymdbranschen. I förra veckan togs ett nytt steg närmare kommersiella rymdresor i och med Blue Origins lyckade raketlandning. Och i fredags lyckades även SpaceX landa sin raket Falcon upprätt för första gången på en plattform ute till havs.


Det var femte gången som företaget SpaceX försökte sig på att landa en raket upprätt på en drönarbåt i havet. En inte helt enkel manöver. Men i fredags lyckades man äntligen med sitt uppdrag då de med precision kunde landa raketen Falcon 9 på en obemannad plattform i Atlanten.


I den här filmen kan du se när raketen landar stående på plattformen (cirka 27 minuter in i filmen).


I förra veckan skev vi också om Blue Origins lyckade flygning och landning av sin raket. Då förklarade även Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg varför det är så svårt landa en raket på just det här sättet.


 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen