Bloggen

Lyckad start på Marsresa för ExoMars

ExoMars resa från jorden till den röda planeten Mars.
ESA–David Ducros
´
Publicerad
2016-03-16
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Projektet ExoMars är i full gång och i måndags lämnade farkosten jorden för sin sju månader långa resa mot Mars. Väl framme ska planeten utforskas med både satellit och en landare. Resan har hittills gått helt enligt plan och farkosten är nu på väg mot sin slutdestination.


ExoMars skickades upp från en rymdbas i Kazakstan i måndags morse. När noskonen öppnat sig och frigjort farkosten kunde ExoMars ge ifrån sig en första rapport. Signaler från rymdfarkosten togs emot av ESAs driftcentral i Darmstadt via en markstation i Afrika på måndagskvällen. Signalerna bekräftade att uppsändningen var lyckad och rymdfarkosten mådde bra. Sedan dess har solpanelerna fällts ut och resan mot Mars har börjat!


Nu väntar en sju månader lång resa innan ExoMars når sin destination i oktober.


16 oktober 2016 – Moderfarkosten Trace Gas Orbiter släpper lös landaren Schiaparelli.


19 oktober 2016 - Schiaparelli åker in i Mars atmosfär och faller till ytan i ungefär sex minuter.


      19 oktober 2016 - Moderfarkosten Trace Gas Orbiter gå in i omloppsbana runt planeten.


Här är en film från uppsändningen av ExoMars från rymdbasen i Baikonur, Kazakhstan.



Källa: ESA/Roscosmos/ExoMars


Kort om ExoMars


ExoMars är ett stort rymduppdrag med destination Mars. Det består av två farkoster: en satellit och moderfarkost kallad Trace Gas Orbiter och en landare och Mars-bil vid namn Schiaparelli. ExoMars ska analysera Mars atmosfär via Trace Gas Orbiter samt planetytan med hjälp av Schiaparelli. Tillsammans ska de leta efter tecken på liv – nuvarande eller tidigare liv. ExoMars drivs av den europeiska rymdorganisationen ESA tillsammans med den ryska rymdorganisationen Roscosmos. Här kan du läsa tidigare inlägg om ExoMars på Rymdkanalen.