Hero Image

Följ jakten på spökraketerna på SVT

Se dokumenätren om de gåtfulla Spökraketerna på SVT ikväll.
SVT.SE
Se dokumenätren om de gåtfulla Spökraketerna på SVT ikväll.
Publicerad
2016-03-10
Uppdaterad
2018-03-15

Ikväll visas dokumentären om mysteriet med de gåtfulla Spökraketerna på SVT. En film om de engagerade eldsjälarna i föreningen UFO-Sverige. Vi får följa deras målmedvetna sökande efter de mystiska spökraketerna. Kan de ha kommit från yttre rymden? Och hittar de slutligen vad de söker?


Många är de rapporter och iakttagelser som tros röra utomjordisk aktivitet här på jorden. Många av dessa fenomen har undersökts under åren och man har kunnat hitta logiska förklaringar. Men ett av fenomen, från 1946, har aldrig kunnat förklaras. En raketliknande farkost ska då ha setts störta i en sjö. Militären la stora resurser på att utreda händelsen men hittade varken raketen eller en förklaring.


I dokumentären får vi följa föreningen UFO-Sverige. En förening med dålig ekonomi och minskat antal medlemmar. Det handlar om existentiella frågor och om vårt behov av att tro att världen är större än vi anar. När de beger sig ut på sin största expedition någonsin, tvingas de byta ut sin vanliga lugna vardag mot ett äventyr med helikopterresor, dykare och undervattenskannrar. De gör allt för att lösa mysteriet med Spökraketerna.


Filmteamet följde UFO-Sverige i nästan fem år. De 150 filmtimmarna som nu har nu kokats ner till en timme spännande dokumentär. Vi passade självklart på att ställa några frågor till en av huvudpersonerna i dokumentären, Clas Svahn som är aktiv i UFO-Sverige. 


-Teamet blev en del av vardagen, berättar han. De filmade inte varje dag men de var med hemma, på jobbet och under planeringen av projektet.


Clas Svahn är en aning hemlighetsfull om de till slut hittar vad de söker.


- Vi har fått några utomordentligt spännande utslag på vår radar, som nu gör att vi kommer ta hela undersökningen ett steg vidare. Det kan vara så att spökraketernas gåta faktiskt är på väg att få ett svar.


Vill du vara med att hjälpa till att hitta nya ledtrådar i gamla dokument? I samband med att dokumentären sänds lägger UFO-Sverige ut samtliga militära dokument, flera tusen sidor, för allmän läsning. Dokumenten hittar du här. 


Ikväll, 10 mars, sänds dokumentären Spökraketerna i SVT2 klockan 20.00. Missa inte den spännande jakten! Länk till svtplay. 

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen