Hero Image

Vintergatan som du aldrig sett den förut

En helt ny bild av vår galax Vintergatan tagen med teleskopet APEX.
ESO.
En helt ny bild av vår galax Vintergatan tagen med teleskopet APEX.
Publicerad
2016-02-25
Uppdaterad
2018-03-15

En ny spektakulär bild av vår galax Vintergatan har sett dagens ljus. Det är teleskopet APEX som för första gången lyckats kartlägga hela den del av Vintergatan som är synlig från den södra delen av jorden.


Bilden släpptes i samband med att kartläggningsprojektet ATLASGAL i Chile blev klart. Det är första gången man lyckast kartlägga den här delen av vår galax i någonting som kallas submillimetervåglängder. Det är de våglängder som ligger mellan infrarött ljus och radiovågors längd.


Teleskopet APEX, Atacama Pathfinder Experiment, är en av världens högst belägna observationsplatser, 5 100 meter över havet på Chajnantor-platån i Chiles Atacamaöknen. Teleskopet har en unik egenskap som ger detaljerade bilder av hur kall, tät gas är fördelad i Vintergatan. På den nya bilden kan man också se de flesta av stjärnbilderna från Vintergatans södra band.


Ett av teleskopets mest känsliga instrument är en kamera som mäter strålning genom att upptäcka små förändringar i temperaturen. Det är på så sätt kameran kan upptäcka strålning från kalla, mörka softband som annars skymmer stjärnornas ljus.


De nya kartorna av Vintergatan som nu släpps har högre kvalitet än de tidigare eftersom en del områden har observerats flera gånger. Bilderna är även mer än fyra gånger större än de förra bilderna från ATLASGAL.


Teleskopet APEX, Atacama Pathfinder Experiment, i Atacamaöknen, Chile.
Teleskopet APEX, Atacama Pathfinder Experiment, i Atacamaöknen, Chile.

 
Bildkälla Vintergatan: ESO/APEX/ATLASGAL consortium/NASA/GLIMPSE consortium/ESA/Planck.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen