Den danska toppkocken Thorsten Schmidt, fick uppdraget att laga en dansk middag till besättningen på rymdstationen. Ett uppdrag som kantades av flera oförutsedda och ovanliga problem för en kock som vanligtvis lagar mat för kräsna jordbor.
Andreas Mogensen skulle bli Danmarks förste astronaut och ville bjuda sina rymdkollegor på en dansk middag när han väl befann sig på rymdstationen. Uppdraget gick till Thorsten Schmidt, en av Danmarks mest kända kockar. Bland annat sitter han som domare i Danska Årets Kock.
Det var ett uppdrag som kändis-kocken gärna åtog sig, men det han inte visste var att ESA har väldigt strikta regler för hur maten till rymdstationen får vara komponerad. Bland annat måste maten vara hållbar i upp till sex månader i 20-25 grader, den får inte väga för mycket, måste gå att ätas i tyngdlöshet och Mogensen ville inte att maten skulle vara frystorkad.
I det här filmklippet från TEDxESA berättar Thorsten Schmidt om arbetet med den svårlösta rymdmenyn.
Om du inte vet hur man äter i tyngdlöshet så visar vår svenska astronaut Christer Fuglesang upp det på ett inspirerande sätt här.