Hero Image

Odin firar 15 år i rymden – arbetar på övertid

Satelliten Odin har arbetat i jordens tjänst i 15 år, sju gånger längre än planerat.
Rymdstyrelsen.
Satelliten Odin har arbetat i jordens tjänst i 15 år, sju gånger längre än planerat.
Publicerad
2016-02-22
Uppdaterad
2018-03-15

Den svenskbyggda forskningssatelliten Odin arbetar på övertid. I 15 år har den cirkulerat runt jorden, sju gånger längre än forskarna ursprungligen planerat för. Odin har bidragit till betydande upptäckter om allt från hur stjärnor och planeter bildas, till hur mänsklighetens utsläpp påverkar jordens ozonskikt och klimat.


Den 20 februari 2001 sändes den svenskledda satelliten Odin upp från den ryska raketbasen Svobodny på gränsen till Kina. Nu har den under 15 år svävat fram 600 kilometer över jordytan, där den ägnat sig åt sitt unika dubbeluppdrag: att ömsom rikta sina instrument ner mot jorden för att studera vår atmosfär, ömsom blicka ut mot rymden för att samla in astronomiska data. Detta har skett i ett världsunikt samarbete mellan astronomer och atmosfärsforskare i Kanada, Finland, Frankrike och Sverige.


Odins livslängd satte forskarna till två år. Men Odin har visat sig vara extremt långlivad och har fortsatt att samla in viktig data, något som lett till betydande upptäckter. Bland annat har modellerna för hur stjärnbildning går till fått skrivas om och de ozondata som Odin samlat in har bidragit till att förbättra de modeller som försöker räkna ut hur lång tid det kommer att ta innan ozonhålen i atmosfären läkt ihop igen.


En av orsakerna till att Odin blivit så långlivad är det faktum att batterierna ombord motioneras varje år för att återfå sin styrka så att de skall klara av att förse satelliten med ström under den del av omloppsvarvet som solens strålar inte når den. De båda NiCd-batterierna tycks må bra, och har idag laddats och urladdats cirka 23 000 gånger!


Odin bär på två instrument, svenska SMR och kanadensiska OSIRIS, och genom att kombinera dessa två har man till exempel kunnat studera nattlysande moln samtidigt som man har mätt vattenånga.


Odin är designad av dåvarande Rymdbolaget (den aktuella divisionen, Space Systems, tillhör numer företaget OHB Sweden) på uppdrag av Rymdstyrelsen som även finansierar driften. Här i Sverige hittar man de huvudsakliga användarna av Odindata på Chalmers och vid Stockholms universitet.


Läs mer om Odin hos Rymdstyrelsen.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen