Bloggen

Nu skapas motorväg i rymden för datatrafik

EDRS - en planerad europeisk konstellation av satelliter för datatrafik via laser.
ESA
´
Publicerad
2016-02-03
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Laserteknik ska göra kommunikationen mellan satelliter och jorden dramatiskt mycket snabbare än tidigare. Tekniken finns ombord på en ny satellit och den är en av många planerade satelliter som tillsammans ska bilda en motorväg i rymden för datatrafik.


För att snabbt skicka information från satelliter till jorden har en ny satellit med laserteknik ombord utvecklats. Satelliten heter EDRS-A och skickades upp den 29 januari i år och är för tillfället belägen cirka 36 000 km ovanför ekvatorn. Den är nu på väg till sin slutgiltiga arbetsplats i rymden ovanför Europa. EDRS-A är bara en av många kommande satelliter som tillsammans ska bilda en så kallad rymdmotorväg för datatrafik som dramatiskt ska öka hastigheten på datasignaler mellan satelliter och jorden.


Många av dagens satelliter ligger på en låg omloppsbana och kräver kontakt med en markstation för att skicka sin information till jorden, något de inte har hela tiden. Det ska nya systemet European Data Relay System, EDRS ändra på. EDRS är en planerad europeisk konstellation av satelliter som ska förmedla information och data mellan satelliter, rymdfarkoster, drönare och markstationer. Genom att ligga på en högre position och via användningen av laser skickas data betydligt snabbare till jorden än med dagens teknik. Tanken är att systemet ska möjliggöra kommunikation i nära realtid. Det ska göra data  snabbare tillgängligt för exempelvis räddningstjänster som kan behöva satellitdata från krisdrabbade regioner i realtid.


EDRS är ESAs mest ambitiösa projekt inom telekom och det är ett samarbete mellan just den europeiska rymdorganisationen ESA och företaget Airbus Defence and Space tillsammans med den tyska rymdstyrelsen DLR som finansierar utvecklingen av lasern.