Bloggen

Från spacewalk till catwalk

Från spacewalk till catwalk
´
Publicerad
2015-12-04
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

I ett modeprojekt samarbetar just nu den europeiska rymdorganisationen ESA och Londons vetenskapsmuseum med flera modeskolor. Uppdraget är att designa och ta fram kläder som är både moderiktiga och praktiska och samtidigt innehåller högteknologiska lösningar. Allt avslutas med en utställning på museet i maj.

Mellan 2014 och 2016 ska fem ESA-astronauter från Storbritannien, Frankrike, Italien, Danmark och Tyskland åka till den internationella rymdstationen, ISS. För att uppmärksamma resorna skapar nu studenter på europeiska modeskolor från astronauternas hemländer sitt eget rymdmode

Varje skola har tilldelats ett tema för sina kläder, allt från teknik, miljö och innovation till hälsa och nutrition. ESA ger studenterna rymdcertifierade textilier till projektet. Kläderna ska bli betydligt mer avancerade än de som hänger i våra garderober här på jorden. Med inbyggda sensorer för uppvärmning och superabsorberande textilier är utmaningen att skapa plagg som är både moderiktiga och praktiska, samtidigt som de speglar den nationella kulturen.

En panel av experter ska välja ut 15 plagg från varje skola som visas upp på en modevisning på Londons vetenskapsmuseum i maj nästa år. De skolor som deltar är Fashion Design Akademiet i Danmark, Politecnico di Milan i Italien och ESMOD i Frankrike och Tyskland.



Bild: Några studenter på Kings College London i London visar upp dräkter speciellt anpassade för tyngdlöshetens påverkan på kroppen under en rymdresa. Källa: Kings College London