Bloggen

Det här är Kourou – Europas rymdbas

Det här är Kourou – Europas rymdbas
´
Publicerad
2015-12-02
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Europa har sin rymdbas i Kourou, tusentals kilometer från Sverige. Närmare bestämt i Franska Guyana mellan Surinam och Brasilien på Sydamerikas nordöstra spets. Här finns närheten till ekvatorn och samtidigt stora avstånd till civilisation. Två viktiga egenskaper att ha för en raketuppskjutningsplats.

Kourou är en stad i Franska Guyana, ett franskt utomeuropeiskt departement i nordöstra Sydamerika. Staden har omkring 25 000 invånare och är mest känd för rymdbasen Guyana Space Centre. Rymdbasen kallas oftast bara Kourou efter den stad som ligger närmast. Platsen har två viktiga egenskaper för en raketuppskjutningsplats:


  • Kourou ligger nära ekvatorn, på omkring 500 kilometers avstånd. Det gör att raketer som skjuts upp mot öster får lite extra fart av jorden som snurrar runt sin egen axel åt samma håll

  • Platsen ligger också ganska ödsligt till, långt ifrån städer och boplatser, men nära vatten och djungel. På så sätt riskeras inte säkerheten för de boende i samband med raketuppskjutningarna.


Bild: Kourou ligger i Franska Guyana på nordöstra spetsen av Sydamerika. Källa: Google Maps.

 

Kourou utsågs till officiell uppskjutningsplats redan 1968. 1975 bestämde sig fransmännen för att dela med sig av platsen till övriga länder genom den europeiska rymdorganisationen ESA.

Här kan du lära dig mer om Guyana Space Centre.