Hero Image

Stjärnor som pussas

ESO/L. Calçada
Publicerad
2015-10-26
Uppdaterad
2018-03-15

Nyligen upptäcktes den här extrema dubbelstjärnan. Den består av två stjärnor som ligger så nära varandra att de nästintill sitter ihop. Forskarna tror att de kan vara på väg mot ett dramatiskt slut, då de antingen förenas för att skapa en enda gigantisk stjärna eller för att bilda ett svart hål. Men visst ser det ut som att de pussas?

Dubbelstjärnan befinner sig 160 000 ljusår bort, i ett gigantiskt moln av gas och rymdstoft kallat Tarantel-nebulosan.  Det här området i rymden kan beskrivas som den mest aktiva barnkammaren av nya stjärnor i vårt närliggande universum. Bilden är en illustration.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen