Gröna rymdbubblor i närbild hero

Gröna rymdbubblor i närbild

Publicerad
2015-10-14
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Klipp: Med en ny typ av kamera blir det effektfullt att se astronauten Scott Kelly stoppa in en brustablett i en vattenbubbla. Källa: Nasa

The Epic Dragon heter kameran som kan filma omvärlden i tre gånger så hög upplösning som vanlig HDTV. Nu har astronauten Scott Kelly gjort ett experiment där en brustablett stoppas in i en tyngdlös vattenbubbla på ISS. Visst ser det lite läskigt ut?

I januari levererades The Epic Dragon till besättningen på den internationella rymdstationen. Kamerans upplösning slår både dagens HDTV och digitala biografer där upplösningen vanligen uppgår till 2 000-4 000 pixlar. The Epic Dragon gör det möjligt att filma i ända upp till 6 000 pixlar! Det gör den perfekt för att filma objekt eller händelser i närbild, till exempel när olika farkoster ska docka med rymdstationen. Eller bara för att visa hur det ser ut när en brustablett stoppas in i en färgsatt och tyngdlös vattenbubbla.

Scott Kellys vattenexperiment påminner en hel del om de korta filmer som vår svenska astronaut, Christer Fuglesang gjorde sina rymdresor. Där äter Christer både godis och dricker vatten i tyngdlöshet.


 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen