Så här fungerar en rymddräkt hero

Så här fungerar en rymddräkt

Så här fungerar en rymddräkt
Källa: NASA
Publicerad
2015-09-22
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Just nu befinner sig 100 astronauter i Sverige. Många av dem har gjort promenader utanpå en rymdstation eller rymdfärja. För att klara livet i rymdens tuffa miljö krävs en speciell rymddräkt. Så här fungerar den.

Rymddräkten är mer än bara en dräkt. Egentligen påminner den mer om en rymdfarkost i miniformat. Dräkten skyddar astronauterna från att bli för varma eller kalla i rymdens mycket omväxlande klimat. Den ger syre att andas, vatten att dricka och skyddar astronauterna mot rymdpartiklar som kan krocka med och skada astronauten. Här är några av rymddräktens beståndsdelar.
 
Hjälmen leder syre från astronautens syretankar och gör så att astronauten kan andas i rymdens vakuum. Hjälmen håller också rätt tryck omkring astronautens huvud. Visiret är ofta guldfärgat för att skydda mot solens starka strålar och de höga temperaturer som kan uppstå. På hjälmen kan både kamera och extra ljus fästas. 
Handskar. Astronauter måste kunna arbeta och plocka upp föremål i rymden samtidigt som handskarna måste ge ett bra skydd. Fingrarna är en av de kroppsdelar som är mest utsatta vid stark kyla. Därför finns också extra värmare i fingrarna. Tack vare en särskild förbindelse mellan dräkt och fingrar kan astronauterna vrida på handleden. 
Ryggsäck för livräddning (SAFER). På astronauternas rygg sitter ett livräddningspaket som kallas SAFER. Om astronauterna skulle förlora rep-kopplingen mellan rymdstationen och rymddräkten ska SAFER kunna användas för att transportera astronauten tillbaka till säkerhet. Då används ryggsäckens jet-motorer som astronauten styr via en särskild joystick på dräktens utsida.

Vill du veta mer? Här hittar du massor av spännande fakta om rymddräkter.
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen