Enorm meteoritkrater hittad i Jämtland hero

Enorm meteoritkrater hittad i Jämtland

Nyligen påträffades en jättekrater i Jämtland, 7,5 kilometer bred. Källa: Göteborgs universitet.
Publicerad
2015-09-16
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

En jättelik meteoritkrater har nyligen hittats i Sverige. Med en diameter på 7,5 kilometer är det en av Sveriges största. Kratern påträffades utanför Brunflo i Jämtland av forskare från Göteborgs universitet. Det stora hålet bildades efter ett meteoritnedslag för mer än 450 miljoner år sedan.

Kratern har också en lite mindre granne i närheten, cirka 700 meter i diameter. Båda orsakade av stora meteoriter som krockade mellan Mars och Jupiter för 450 miljoner år sedan. Delar av meteoriterna slog sedan ned på jorden, ibland annat Jämtland. Vid den tiden låg hela området 500 meter under vattenytan. De båda meteoriterna trängde undan allt vatten under cirka en och en halv minut, men genom en jättevåg fylldes de snabbt igen.


Flera kratrar har också hittats ibland annat Kinnekulle-området i Västergötland. Men dubbla meteoritnedslag av den här typen är mycket ovanligt. Störst av alla kratrar är ändå Siljansringen i Dalarna med sina 52 kilometer i diameter.  


 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen