Bloggen

Satelliter hjälper till i krisdrabbade Nepal

Satellitbilder visar markrörelser i det olyckdrabbade Nepal.
Contains Copernicus data (2015)/ESA/DLR Microwaves and Radar Institute/GFZ/e-GEOS/INGV–ESA SEOM INSARAP study
´
Publicerad
2015-05-04
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Den 25 april inträffade att kraftigt jordskalv i Nepal med enorm förödelse som följd. Skalvet hade en magnitud på 7,8 och utlöste laviner både på Everest och andra berg i Himalaya. Hittills har cirka 5000 människor mist livet och flera miljoner påverkats då deras hus och byar raserats. Ett massivt räddningsarbete pågår just nu för att rädda det som räddas kan och för att börja återställa viktiga funktioner i samhället. I det arbetet ingår även hjälp från rymden och satelliten Sentinel-1A.


Satelliten har levererat radarbilder som visar att den kraftigaste markdeformationen har skett endast 17 km från Nepals huvudstad Katmandu. Det förklarar de extremt stora skadorna i området. Genom att kombinera satellitbilder tagna före och efter skalvet kan en regnbågsfärgad karta skapas. Kartan kallas "interferogram” och gör det möjligt för forskare att räkna ut hur stor markrörelsen varit i olika områden. Då bilderna tas från rymden går det att få med ett väldigt stort område på en och samma bild, vilket gör arbetet väldigt effektivt.


Satellitbild som visar marken runt Nepals huvudstad Katmandu.
Satellitbild som visar marken runt Nepals huvudstad Katmandu.

 




På bilden ovan har två av Sentinel-1A-bilderna satts ihop. En från den 17 april, en vecka innan skalvet, och en från den 29 april, fyra daga efter. Där går det att se de enorma markförändringar som jordbävningen orsakat. Bilden visar att en total yta av 120 x 100 km har utsatts för stora rörelser. Färgfälten visar markförändringar på 3 cm till 1 meter.