Bloggen

Esa och Nasa vill rubba en asteroid

´
Publicerad
2015-04-15
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Rymdkanalen.se har tidigare berättat om asteroider, eller Near Earth Objects (NEO), och vilka risker som vi löper om  en NEO skulle kollidera med jorden. Många minns nog meteoritnedslaget i Tjeljabinsk 15 februari 2013, då en ganska liten rymdsten orsakade stora skador. Europeiska rymdorganet (Esa) har tidigare undersökt hur man skulle kunna ändra en NEO på kollisionskurs, vi har bland annat   berättat om projektförslaget Don Quijote.

 

Nu går Esa vidare tillsammans med Nasa under det nya projektet AIDA, som står för Asteroid Impact and Deflection Assessment. Målet är att studera två asteroider, Didymos, som kretsar kring varandra, och undersöka hur den ena påverkas i sin bana av att en farkost störtar in i den med hög fart. På så vis kan forskarna dra slutsatser om vad som krävs för att få asteroider att avvika tillräckligt om de är på kollissionskurs med jorden i framtiden.

 

Enligt planen ska AIDA sändas upp 2020 och utföra sitt kollisionsförsök 2022. Projektet består av två farkoster, en från Esa och en från Nasa. Dessutom vill tyska rymdorganet DLR bidra med en liten landare. Nasas farkost, DART (Double Asteroid Redirection Test), ska slå ned på den ena av asteroiderna. Esas farkost (AIM, Asteroid Impact Mission), ska utföra vetenskapliga mätningar vid mötet med dubbelasteroiden, och bära med sig DLR:s landare.

 

Johan Köhler på Rymdstyrelsen (som ansvarar för frågor om hot från rymden, så kallad Space Situational Awareness) kommenterar projektet.
-        AIDA tänker använda en elegant lösning för att undersöka hur en asteroid kan påverkas i sin bana. Istället för att försöka mäta hur banan kring solen ändras – vilket skulle kräva stor noggrannhet och lång tid – väljer de att flyga till en dubbelasteroid, och mäta hur den ena asteroidens bana kring den andra påverkas. Det gör experimentet mycket rimligare. Samtidigt drar Esa naturligtvis nytta av sina erfarenheter från tidigare projekt, inte minst Rosetta som ju är aktuellt i år, för att kunna navigera till en asteroid och leverera en landare.


Johan Köhler
Johan Köhler

 




Johan Köhler arbetar sedan år 2011 som forskningshandläggare på Rymdstyrelsen.

 

Videointervju med Johan Köhler om Robotik