Hero Image

Rymdsamarbete i 37 minusgrader

Publicerad
2015-01-30
Uppdaterad
2018-03-15

Förra veckan fick det svenska rymdcentret Esrange besök av mycket långväga gäster. Tio rymd- och flygexperter från Brasilien hade tagit sig hela vägen till Kiruna för att få reda på mer om hur svensk rymdverksamhet fungerar och diskutera möjliga framtida samarbeten.


Bland gästerna fanns bland annat chefer och medarbetare för brasilianska DCTA (Departamento de Ciência e Tecnologia Aeroespacia), som koordinerar teknikutveckling och forskning inom flyg och rymdfart i Brasilien och representanter för institutet IAE (Instituto de Aeronautica e Espaco). En stor del av verksamheten vid IAE handlar om utveckling av raketmotorer, som används på bland annat på sondraketer. En av motorerna har använts flitigt på sondraketer som sänds upp från Esrange, till exempel den europeiska tyngdlöshetsraketen Maser och den tyska raketen Texus.


I samband med besöket diskuterades framtida samarbeten och ett av möjliga områden är att använda en större brasiliansk raket för att sända upp små satelliter i bana runt jorden. Visst vore det spännande att kunna sända upp satelliter från Sverige!


Enligt deltagare från Rymdstyrelsen var besöket på Esrange var mycket uppskattat av de brasilianska gästerna. De vågade ge sig ut trots de låga temperaturerna, ända ner till -37 grader en del dagar. Alltså stor skillnad jämfört med den 30-gradiga sommarvärmen i Brasilien. Efter att ha fått lära sig mer om svensk rymdverksamhet och fått se både renar och norrsken kunde gästerna fortsätta sin resa, nu mot Stockholm och Linköping.


Här kan du läsa mer om raketerna Maser och Texus.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen