Hero Image

Mystisk rymdfarkost landar på jorden

AP
Publicerad
2014-10-24
Uppdaterad
2018-03-15

Förra veckan landade en mystisk rymdfarkost i Kalifornien, USA. Under närmare två år har en obemannad mini-rymdfärja cirkulerat runt jorden på amerikanska försvarsmaktens uppdrag. Vilken data den samlat in har ingen utomstående ännu lyckats ta reda på.


674 dagar. Så länge har mini-rymdfärjan spenderat i omloppsbana kring jorden. Förra veckan återvände den och landade på markytan i Kalifornien på den amerikanska västkusten. Många tror att den amerikanska försvarsmakten använt den för att spionera på Kina. Men ingen vet med säkerhet vilken uppgift rymdfärjan haft. Farkosten är en del av det så kallade X-37B-programmet där två liknande flygningar genomförts både 2010 och 2011. Redan planeras en fjärde uppsändning under 2015. Här kan du se landningen.


Fakta om rymdfärjan


Längd: 9 m
Vingbredd: 4,5 m
Höjd: 3 m
Vikt: 4 989 kg
Uppdrag: Okänt


 

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen