Hero Image

Danske Andreas testar ny hands-free-utrustning för astronauter

De fyra
Källa: NASA
De fyra
Publicerad
2014-09-29
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Om ett år ska Danmarks första astronaut Andreas Mogensen göra sin debut i rymden. Han åker då på ett uppdrag till ISS. Förberedelserna är i full gång och Andreas har nyligen spenderat tid i en undervattenstank utanför Floridas kust för att öva rymdpromenader, i vatten, och testa ny teknologi som ska användas på rymdstationen.
Bland annat kommer han att testa en bärbar hands-free-utrustning kallad MobiPV (mobile procedure viewer). Målet är att MobiPV ska förbättra kommunikation mellan astronauten som utför ett experiment och experterna som sitter i ett kontrollrum på jorden. Via kamera och ljud ska experterna liksom kika över axeln på astronauten och på så sett kunna följa dennes arbete och ge instruktioner i realtid. Med MobiPV undviker man att astronauten ska behöva avbryta sitt arbete och gå till en bärbar dator för att skicka en fråga till markkontrollen. I videon nedan beskriver Andreas hur testerna av MobiPV går till.
 WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen