Bloggen

Satellitbilder visar skogsbranden i Västmanland

Satellitbilder visar skogsbranden i Västmanland
Landsat 8 NASA/USGS Bearbetning Metria.
´
Publicerad
2014-08-07
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Det är väl knappast någon som har missat den stora skogsbranden som just nu härjar i Västmanland. Den har pågått i över sju dagar och är den största skogsbranden i modern tid i Sverige.


Släckningsarbetet är svårt och kräver mycket planering och samordning. Till det behöver man få en bra överblick över brandområdet och hur elden sprider sig. Inledningsvis fick man denna typ av information från flygplan som rekognoscerade över eldområdet. Men sedan några dagar har man nu även fått hjälp av rymden. Satelliten Landsat 8 har tagit flera bilder över området som visar eldens spridning, intensitet och rökutveckling. Därmed har man fått bättre möjlighet att planera släckningsinsatsen.Översikt av rökutbredningen som når ända till Borlänge. Röken ses blåaktig medan det vita är moln.

 
Landsat 8 är den åttonde i en serie amerikanska jordobservationssatelliter där den första, Landsat 1, skickades upp redan 1972. Tillsammans har de tagit miljontals bilder av jorden under årens lopp som används till bland annat forskning inom ekologi, jordbruk, geologi och skogsbruk.


Landsat 8 kan avbilda hela jorden på en 16 dagars period med 30 meters upplösning. Över Sverige tas bilddata emot samtidigt av markstationer i Europa och i USA och bearbetas sedan till olika produkter inom 12-24 timmar och görs tillgängliga för nedladdning via Internet. På Metrias hemsida finns mer att läsa om branden och satellitbilderna som används i släckningsarbetet.


Här kan du läsa mer om Landsat 8 och uppsändningen i februari förra året.