Video med laser från rymden till jorden hero

Video med laser från rymden till jorden

NASAs instrument OPALS, Optical Payload for Lasercomm Science har skickat video från ISS ner till jorden.
NASA
Publicerad
2014-06-13
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

"Hej världen!" Så löd meddelandet i den HD-video som NASA lyckades skicka från ISS ner till jorden med hjälp av laser i torsdags.


Det här var första gången som NASA testade att överföra HD-video via en laserstråle från ISS, 350 km upp, ner till jorden. Eller närmare bestämt till ett teleskop högt uppe på Table Mountain i Los Angeles på USAs västkust. Instrumentet som sitter i utsidan av ISS heter Optical Payload for Lasercomm Science, OPALS, och ska förbättra hur vi nu tar emot information från rymden. Idag behöver stora mängder information kunna skickas och tas emot mellan ISS och jorden. Den nya tekniken med laserkommunikation innebär att det nu kommer bli både lättare och gå snabbare jämfört med de radiovågor som används idag.


OPALS skickades upp till ISS med en SpaceX Dragon-raket tidigare i våras, och redan nu testas den alltså framgångsrikt. Med laser går det att skicka data hela 10-1000 gånger snabbare än med dagens kommunikationsvägar. Men att skicka info mellan jorden och ISS är bara ett av användningsområdena för OPALS. NASA hoppas nämligen kunna använda tekniken även vid kommunikation med satelliter, rymdfärjor eller besättningar betydligt längre ut i rymden, till exempel Mars


Läs mer om OPALS hos NASA

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen