Bloggen

Lyckad uppskjutning för SOLAR

Lyckad uppskjutning för SOLAR
´
Publicerad
2013-05-21
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Det satt långt inne men till slut kunde vi i SOLAR-projektet efter ett och ett halvt års slit se vårt experiment skjutas upp från ESRANGE torsdagen den 9 maj.

Uppskjutningen var planerad till onsdagen men på grund av starka kastvindar pausades nedräkningen med 15 minuter kvar. Vi satt och väntade vid vår markstation i flera timmar tills fönstret för uppskjutngen hade stängt. I stället sattes nedräkningen till att börja 3:45 nästa morgon (eller blir det natt?).

Jag lyckades som en zombie ta mig till ”pre-flight”-mötet 3:15 för att få höra att på grund av dimman skulle det bli för svårt för helikoptern att åka ut och hämta tillbaks raketen. Det tycktes hänga en förbannelse över den här raketen, men nedräkningen började hur som helst med en planerad paus vid 5:45 för att avvakta bättre väder. Men som en skänk från ovan började det spricka upp vid 5:45 och den fruktade pausen blev bara i fem minuter.


Bild: Rexus-raketen innan uppskjutning. Källa SOLAR.

Så nedräkningen fortsatte och vi kom närmare och närmare uppskjutning; med tio minuter kvar slå experimentet på, med två minuter kvar bekräftar jag att SOLAR är klar för uppskjutning. Så slutligen ”LIFT OFF”, och vi ser raketen bära av mot rymden. Ett ögonblick senare vänder vi blicken mot markstationen och ser att vi får ner data som indikerar att allting verkar fungera som det ska i experimentet. 90 sekunder in i flygningen slås värmen till våra lödprover på och vi kan äntligen pusta ut, allt har fungerat som det ska. Vi kunde även konstatera att trycket i vår trycksatta kammare hade hållt mycket bättre än väntat. Vi hade räknat med att förlora 10-20 procent men istället lyckades vi öka trycket med 5 procent på grund av temperaturökningen när vi smälte proverna.



Bild: Team SOLARs experiment före och efter uppsändning. Källa SOLAR.

Efter att ha fått tillbaks proverna kunde vi även konstatera att allting hade smält precis som planerat vilket innebar att allting faktist hade gått bättre än väntat. Nu återstår förstås att få våra prover analyserade genom en x-ray scanner. Hur det går rapporterar vi om i nästa inlägg.

/Anders Svedevall, projektledare SOLAR