Bloggen

Temavecka rymdstudier - Fredrik, en entreprenör som i sitt jobb träffar de flesta stora rymd- och försvarsföretagen

Fredrik Bruhn
© Stefan Clareus
´
Publicerad
2012-10-09
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Vår temavecka om rymdstudier och rymdstudenter går vidare och idag möter vi Fredrik Bruhn som ursprungligen kommer från Borlänge och idag är grundare och vice VD för företaget ÅAC Microtec.

Vad och var har du pluggat Fredrik?

Jag gick tekniskt gymnasium, Soltorgsskolan i Borlänge, med inriktning elektronik och mikrodatorer.

På Uppsala universitet tog jag en magister i atom och molekylfysik med stor del elektronik och mikrodatorer. Därefter doktorerade jag i teknisk fysik med inriktning mot mikrosystemteknik vid Uppsala universitet/NASA JPL (NASA Jet Propulsion Laboratory). Under första året som doktorand läste jag en sommarkurs på tio veckor (SSP 2001) på ISU (International Space University). Under andra året som doktorand läste jag ESA:s sommarkurs i Alpbach på två veckor.

Hur tycker du det var att plugga, valde du rätt?

Vet man tidigt vad man tycker om så kan man styra och välja väldigt mycket för att optimera sin utbildning. Jag har nästan alltid lyckats välja kurser och labbuppgifter som fördjupat mig i de områden som jag tyckt om (dvs, elektronik, programmering, systemdesign av robotar m.m.)

Vad arbetar du med idag?

Idag är jag affärsutvecklare och systemdesigner av komplexa autonoma system (t.ex. satelliter och robotar). Jag jobbar mycket med att hitta kundspecifika lösningar utifrån modulära delsystem. Jag reser mycket i USA, har kontor i Silicon Valley utanför San Francisco, och träffar de flesta stora rymd- och försvarsföretagen.

Berätta om din tid på ISU

ISU var en fantastisk upplevelse. Det nätverket som vi fick där har gjort hela skillnaden därefter. Det var det som öppnade dörren till NASA för mig och det gav en bred förståelse av rymdindustrin och värdefulla lärdomar att jobba i komplexa projektteam med många olika kulturer. Det kan närmast jämföras med att läsa en 3-årig utbildning i Sverige fast på en sommar. Man läste mellan kl. 08.00-21.00  måndag till lördag och hade några söndagar ledigt.

Vad är dina bästa tips till blivande studenter med rymddrömmar?

Satsa på breda kunskaper inom fysik, matematik och elektronik. Fördjupning mot rymdspecifika saker som t.ex. radioaktiv strålning och vad den gör för elektroniken kan man alltid lära sig inom området. Däremot en bred förståelse för många olika områden är svårare att läsa till, det måste växa fram. Och inte minst, det krävs att man bygger elektronik hemma, programmerar och bygger saker. Minst 60 timmar i veckan (40 i skolan och sen mer hemma). Skriv 3D spel, styr elmotorer med billiga mikrodatorer osv.