Bloggen

Temavecka rymdstudier - Från Örnsköldsvik till ESTEC

Sara i full fart på jobbet på ESA
SNSA
´
Publicerad
2012-10-08
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Först ut i vår temavecka om rymdstudier och rymdstudenter är Sara Gidlund. Hon kommer från Örnsköldsvik men jobbar nu som experimentkoordinator på ESTEC (European Space Research and Technology Centre), ESA:s tekniska hjärta i Nederländerna. Men hur tar man sig dit undrar du, jo det ska Sara berätta nu.

Hur kom du på att du ville plugga rymd?
Jag har alltid varit fascinerad av rymden och dess oändliga möjligheter sedan jag var liten, men trodde kanske inte att jag skulle kunna jobba med det. När det väl var dags att söka till universitetet såg jag att Luleå Tekniska Universitet erbjöd en utbildning till Civilingenjör i Rymdteknik. Det lät så spännande att jag satte det som mitt förstahands val, utan att någonsin ha träffat en civilingenjör tidigare, än mindre nån som jobbade med rymden.

Vad var roligast under studietiden?
Att träffa nya människor och den otroligt trevliga gemenskapen vi byggde upp inom rymdprogrammet. Mycket intressanta föreläsningar varvat med jobb på kåren, filmkvällar på universitetet och alla roliga fester och tillställningar bär jag för alltid med mig.

Du började sedan som Young Graduate Trainee på ESTEC, vad är det och vad fick du göra då?
ESA har ett Trainee-program (praktikprogramm) med platser inom mer eller mindre hela organisationen. Jag jobbade på ESA:s Concurrent Design Facility CDF som Assistant System Engineer och Assistant Team Leader för fyra olika rymdprojekt. Min roll var att knyta ihop designen med hjälp av data jag fick från experterna i teamet (tex framdrivning, kostnad, datahandling). Det var oerhört spännande och jag fick träffa människor från många olika länder och bakgrunder. Vi var cirka 40 studenter på ESTEC samtidigt från mer eller mindre alla ESAs medlemsländer, och vi var alla nya i Nederländerna och träffades därför även utanför jobbet en hel del.


Sara Gidlund

Bild: Här ser vi Sara på ESAs astronautcenter.

Hur söker man och får en sådan plats?
ESA annonserar ut YGT-tjänsterna på hemsidan varje år, så man får hålla utkik där. Efter det håller de intervjuer med de mest lovande kandidaterna och den håller man tummarna hårt tills man får beskedet.

Man brukar säga att man måste vara inteligent som en raktetforskare när man pratar om väldigt avancerade saker. Stämmer det att man måste vara lite extra smart för att kunna jobba med rymden?
Jag tror att det viktigaste är att man är motiverad och har ett mål (ibland små och ibland stora) med det man företar sig, att man gillar det man gör och fortsätter vara nyfiken. Smart, vad är det egentligen? Alla har vi styrkor och svagheter, det gäller helt enkelt att utnyttja båda på bästa sätt!

En del av er känner kanske igen Sara sen tidigare. Hon var med i Felix Herngrens tv-serie "Felix stör en ingengör" som visades på TV4 förra hösten. Sara är med i avsnitt 8, se det gärna här!