Bloggen

Temavecka rymdstudier – intervju med Olle Norberg

Olle Norberg är generaldirektör på Rymdstyrelsen.
´
Publicerad
2012-10-12
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Vi avslutar vår temavecka om rymdstudier här på Rymdkanalen med ännu en känd personlighet inom rymdverksamhet. Olle Norberg är generaldirektör på Rymdstyrelsen. På gymnasiet läste han naturvetenskaplig linje och därefter teknisk fysik på KTH. Olle har också doktorerat vid Institutet för rymdfysik och är teknologie doktor i samma ämne.

Med en så gedigen rymd-bakgrund är vi naturligtvis nyfikna på hans tankar om hur arbetsmarknaden ser ut. 

Olle, vad är mest spännande med att arbeta i rymdverksamhet?
- Att arbeta med rymdverksamhet innebär att man får jobba med avancerad och spännande teknik, oftast i internationella team som spänner över många länder och kulturer. Dessutom får man inom varje projekt känna tillfredsställelsen av att varit med och ta fram delar till t.ex. en satellit som kanske ska vara en del av en nyttotillämpning för miljontals människor eller hjälpa forskare att förstå mer om vårt solsystem. Det är så kul att de som en gång börjat med rymdprojekt aldrig vill sluta!

Vilken sorts kompetens efterfrågas på rymdarbetsmarknaden idag?
- Generellt så behöver rymdbranschen alltid kunniga tekniker med utbildning från tekniska högskolor och universitet. En utbildning med elektronik som stabil grund, gärna med en god förståelse av t.ex. termodynamik och mekanik är nog en bra satsning. Programmering och simulering är också en viktig del av de kompetenser som efterfrågas. De speciella rymdutbildningar som finns på Mastersnivå på vissa platser i Sverige är en utmärkt grund att stå på.

Efter detta avslutande inlägg om rymdstudier vill vi här på redaktionen passa på att tacka för den här veckan. Hoppas ni läsare också har fått med er massor av nyttiga tips och idéer om framtida studier och fått en bra bild av rymdarbetsmarknaden – det har i alla fall vi!

Hör gärna av er om ni har fler frågor inom området eller med fler intressanta förslag på vad ni tycker att vi borde skriva om.