Hero Image

Våra mest kända kometer

Kometen Elenin.
Wikipedia
Kometen Elenin.
Publicerad
2011-11-22
Uppdaterad
2018-03-15

Den komet som troligen är mest känd av dem alla är Halleys komet. Människan har observerat den vid varje passage nära solen sedan 240 f. Kr. Kometen är synlig med ett intervall på 76 år. I år är det 25 år sedan den senaste passagen, 1986. Året innan skickade Esa upp sin rymdsond Giotto vars uppdrag var att närma sig kometen vid passagen. Efter en resa på åtta månader nådde Giotto sin destination och lyckades avslöja storleken och formen på Halleys kärna. Man kunde konstatera att kometens yta är mycket mörk (en av de svartaste objekt i solsystemet) och att den skickar ut strålar av gas och stoft. Giottos kamera tog mängder med bilder vilka gav forskarna en unik möjlighet att studera Halley.


Med anledning av 25-års jubeléet av Giottos lyckade färd har Esa gjort en film av alla de bilder som togs med rymdsondes kamera. Se och låt dig hänföras!Bland andra kända kometer hittar vi förstås det senaste årets stora samtalsämne bland kometfantaster, kometen Elenin. Den passerade oss på ett avstånd av 35 miljoner kilometer i oktober 2011. Läs om Elenin på Nasa:s webb men också tidigare inlägg här på kanalen.


Under 1996 och 1997 kunde man under hela 18 månader se den starkt lysande kometen Hale Bopp med blotta ögat. Den 22 mars 1997 passerade den som närmast jorden. Hale Bopp upptäcktes av amatörastronomerna Alan Hale och Thomas Bopp.Bild: Kometen Hale Bopp sedd från Death Valley, USA 1997

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen