Bloggen

Vad betyder egentligen "Once in a blue moon"?

Blå måne
´
Publicerad
2011-11-17
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Du har säkert hört uttrycket "once in a blue moon" som betyder att något händer mycket sällan.  Men varför säger man så? Jo, begreppet blå måne betyder att det infaller två fullmånar i samma kalendermånad, och de händer mycket sällan.

De flesta år har tolv fulla månar som inträffar ungefär en gång per kalendermånad, men utöver den cykeln på tolv månader så innehåller varje sol-kalenderår elva dagar extra. Dessa extra dagar samlas så att vartannat eller var tredje år finns det plats för en extra fullmåne.

En gång i en blå måne (once in a blue mon) har också en annan, mer bokstavlig innebörd. Det är när månen ser ut att vara ovanligt blåaktig. Något som är väldigt sällsynt. Det blåaktiga skenet kan orsakas av rök eller damm i atmosfären efter stora bränder eller vulkanutbrott.

Senast vi hade en blå måne var på nyårsafton 2009. Kommande blå måne kommer att ske i augusti 2012, juli 2015, januari och mars 2018, oktober 2020, augusti 2023, maj 2026 och december 2028. Så håll ögonen öppna!