Hero Image

Mars 500 avslutas idag kl. 11 kommer de sex männen ut efter 520 dagar i ett stålrör

Publicerad
2011-11-04
Uppdaterad
2018-03-15

Experimentet Mars 500 med en simulerad marsresa har fascinerat människor över hela jorden. Kl. 11.00 öppnas den luckan till luftslussen som har varit förseglad sedan den 3 juni 2010.

Projektet Mars 500 har genomförts i Moskva, Ryssland. Rymdbasen är ett låst laboratorium på 550 m³ som innehåller tre delar, en rymdfarkost, en marslandare och ett marsliknande landskap där delar av besättningen har landat och utfört olika experiment. Syftet med Mars 500 är bland annat att samla kunskap och erfarenhet för att förbereda en eventuell framtida resa till planeten Mars. De viktigaste lärdomarna handlar om fysiologiska och psykologiska effekter av långvarig isolering. Följ öppningen av luckan på ESA:s webbplats, sändningen startar kl. 10.50

Rymdkanalen har tidigare rapporterat om projektet och vi har också varit i kontakt med resenärerna.Se deras svar på en fråga från rymdkanalens läsare!

 

Rymdbloggen