Bloggen

Kinas första rymddockning slutförd

Kinas första rymddockning slutförd
´
Publicerad
2018-03-15
Dela artikel:

Kina sände upp sitt första rymdlaboratorium, Tiangong-1 ”Himlapalaset”, den 29 september i år. Idag lyckades kineserna docka en obemannad rymdfarkost, Shenzhou 8 med Tiangong-1. Under 2012 ska Kina också skicka upp Shenzhou 9 och 10 med vardera tre taikonauter ombord. Kineserna vill testa teknik för dockning, livsuppehållande system och rymdpromenader på den nya rymdstationen. Kinas mål är att bygga en 60 ton, bemannad rymdstation före år 2020.


Olle Norberg, Rymdstyrelsens generaldirektör, kommenterar Kinas rymdprogam:
- Kina har onekligen ett ambitiöst rymdprogram. De satsar på allt från forskning, bemannad rymdfart, bärraketer, navigation, telekommunikation och andra tillämpningar av rymdteknik. Jag och Rymdstyrelsens ordförande Peter Egardt besökte tre kinesiska rymdorganisationer för ett år sedan och fick se anläggningar och prata med ledare för den kinesiska rymdverksamheten. Det råder inget tvivel om att de kommer att ytterligare stärka sina positioner i framtiden.


Det här gör också att det är ett bra läge att inleda samarbete med Kina inom framför allt rymdforskning. IRF har sedan flera år tillbaka ett samarbete med Kina inom rymdfysik, de kommer nu närmast att ha instrument ombord på både en rysk och en kinesisk rymdsond till Mars som sänds upp de närmaste dagarna. Rymdstyrelsen finansierarförberedelser för IRF:s eventuella framtida deltagande i kinesiska Mars-missioner.



Ett sju minuter långt videoklipp från uppsändningen av Shenzhou 8


Bild: dockningen av Shenzhou 8 med Tiangong-1, China.org.cn