Bloggen

Navigera efter stjärnorna

Polstjärnan.
Hubblesite.org.
´
Publicerad
2011-10-17
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Att orientera sig efter solen, månen och stjärnorna är något som vi har gjort genom alla tider. Med mer eller mindre teknik, framgång och så vidare så klart. Och visst är det rätt ballt att man kan få nytta av sina kunskaper i astronomi ute i mörkret.

Men mina kunskaper är nog inte tillräckligt stora för att jag skulle klara mig en natt i skogen. Så jag tog reda på lite mer.

Om du på natten vill ta reda på vart du har norr, leta upp polstjärnan. Den står alltid i riktning rakt norr. Den är lite större och lyser lite starkare än de övriga stjärnorna. För att hitta polstjärnan är det bra att kunna Lilla Björn, där den ingår eller så kan Karlavagnen vara till hjälp. (Ta de två stjärnorna i framkanten på vagnen och följ denna linje ungefär 4-5 gånger dess längd så hittar du polstjärnan). Det som kan vara bra att veta är att det bara gäller på norra halvklotet, så testa det inte på semestern på södra.

Även månen kan vara till hjälp, om du inte skulle hitta karlavagnen eller polstjärnan. För du kan genom att titta hur månen är belyst få ut solens ungefärliga position under horisonten. Lite mer komplicerat då :S Men vet du var solen är och vad klockan är då kan du få ut väderstrecken. Detta funkar ju så klart på dagen också. Skiner inte solen klart är ett tips att kolla efter skuggor. Då håller du klockan så att timvisaren pekar rakt mot solen, så kommer nord-syd-riktningen att gå mitt emellan 12 och timvisarens klockslag. Ex är klockan fyra så är söder mot 2. Med det här sätt kan du också vända på kalaset om du har väderstrecken men behöver veta vad klockan är. Eller har klockan och väderstrecken men inte hittar solen.

Nu undrar jag så klart, har du någonsin navigerat efter stjärnorna? Var, när, hur och varför?? Jag vet inte om jag skulle våga.

Så än så länge håller jag mig till denna roliga sajt där jag tränar på att kolla in natthimlar utan att det ens är natt, neave.com/planetarium/
Tjo!