Hero Image

Galileo på väg upp

Publicerad
2011-10-20
Uppdaterad
2018-03-15

Galileo

Bild: Galileo är redo för avfärd, ESA

Idag är det dags för de två första satelliterna i Galileo att skickas upp och liftoff är planerad till 12:34 CEST. Uppsändningen sker från Europas egen rymdbas mitt i den sydamerikanska djungeln i Franska Guyana kommer två satelliter att lämna jorden som de första av totalt 30 satelliter som ska skjutas upp fram till 2020 och bilda det fullständiga Galileosystemet.


På ArianeSpace.com kan man se uppsändningen live. Så bänka er till lunch!


Galileo kommer bli Europas eget globala systemet för satellitnavigering. Med hjälp av Galileo kommer vi få en mycket exakt och global positioneringstjänst. Det kommer även att vara kompatibelt med GPS och Glonass, de två andra globala satellitnavigeringssystem.

2014 ska människor i Europa kunna använda sig av positioneringssystemet, som ska vara mer precist än GPS, och exempelvis så ska räddningstjänster kunna dra nytta av det i sök- och räddningsaktioner. År 2020 ska övriga tjänster vara på plats, som kan handla om vägtullar, nödsignaler, navigering för sjö- och luftfart, med mera.

Efter dagens två satelliter kommer två till att skjutas upp i början på 2012. De första fyra är testsatelliter och de första ordinarie satelliterna väntas lägga sig i bana runt jorden om cirka ett år.

Vår gästbloggare Robert skrev nyligen mer om Galileo, läs det här.

I väntan på att livesändingen ska börjar kan man även läsa mer och se en film om Galileo på ESAs hemsida.

Rymdbloggen