Bloggen

Finansiering för Mars-bilen ExoMars godkänd

Mars-bilen ExoMars.
ESA - AOES Medialab
´
Publicerad
2010-03-04
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Den 4 mars godkändes finansieringen av ytterligare faser av arbetet med ExoMars i ESA’s kommitté för industripolicy och upphandling. Projektet ExoMars har under resans gång stött på många problem kring projektets omfattning och finansiering.


I stort handlar projektet om att placera en så kallad rover på ytan av Mars yta för att utföra vetenskap och demonstrera teknik. Denna rover är en slags robotbil som skall kunna klara sig själv i så stor utsträckning som möjligt på planeten Mars. För att möjliggöra kontakt med rovern från Jorden behöver man även placera en satellit i omloppsbana kring Mars. Allt detta kommer att genomföras i samarbete med amerikanska NASA som bland annat kommer att ställa raketer till förfogande för resorna till Mars.


Man avser alltså att genomföra detta projekt i två steg där satelliten med datareläfunktionen planeras att sändas iväg till Mars 2016. Med på den första resan är även en modul för att testa inträde i atmosfären samt mjuklandning på Mars. På den andra resan som planeras för 2018 skall den europeiska rovern finnas med för att slutligen, på ett säkert sätt, placeras på ytan av planeten Mars.


PS. Missade du presentationen av Robert? Kolla här